Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért drágul sokkal jobban Magyarországon az élelmiszer...
  2022-11-29 22:30:30, kedd
 
 








MIÉRT DRÁGUL SOKKAL JOBBAN MAGYARORSZÁGON AZ ÉLELMISZER, MINT BÁRHOL MÁSHOL?


Miért drágul sokkal jobban Magyarországon az élelmiszer, mint bárhol máshol?

Sokat olvashatunk a romló cserearányokról, a forint devizapiaci mélyrepüléséről, a szektorális különadók és az ársapkák piactorzító hatásairól.

Én egy kicsit máshol, a reálgazdaságban kerestem - és találtam - további okokat.

A magyar élelmiszer-kiskereskedelemben a külföldi többségi tulajdon részaránya 2021-ben a KSH adatai szerint 67% volt. Ez - az élelmiszer-kiskereskedelem - a gazdaság egyik olyan szektora, amelyben nemhogy növelni nem sikerült a hazai tulajdont, de csökkent 2010 óta. Annak ellenére, hogy a kormányzat - nem kevés hazai és külföldi kritikát bezsebelve e törekvéséért cserébe - vállaltan támogatni igyekszik a gazdaságban a hazai tulajdon térnyerését.

Magyarországon a rendszerváltozáskor három nagy élelmiszer-lánc volt: a Csemege, az ÁFÉSZ és a Közért.

A rendszerváltozást követően a nagy élelmiszerláncokat privatizálták (eladták a nyugati láncoknak), plusz megjelentek az “éjjelnappalik", a kisebb - rendszerint családi tulajdonban lévő - boltok. Ezzel párhuzamosan megjelentek a nagy nyugati mallok: Tesco, Auchan, Metro. A hirtelen bekövetkezett mennyiségi növekedést követően a kilencvenes évek közepén - a Bokros-csomag hatására bekövetkezett kereslet-szűkölés miatt is - egy konszolidáció (csökkent a boltok száma és alapterülete), majd a kétezres évektől egy fokozott piaci koncentráció (a kicsik eltűnése a nagyok rovására) volt megfigyelhető.

Ma a piacot nagyobbrészt a külföldi multik uralják - az élelmiszer-házhozszállításban szinte kizárólagosan.

Ide úgy jutottunk, hogy a külföldi nagy cégek a hazaiaknál jóval hamarabb rájöttek - és megfelelő tőkével meg is tudták valósítani az ötletet -, hogy a piacot úgy tudják hatalmuk alá keríteni, ha a teljes ellátási láncot a kezükbe veszik. Ezért a kétezres évektől vettek (vagy építettek) vágóhidat, malmot, csomagolóüzemet, tésztasütödét, stb., annak érdekében, hogy a kínálati vertikumot minél szélesebben saját, vagy - ahol a vétel nem volt megoldható, vagy nyereséges, ott - bérgyártásban készülő termékekkel tudják lefedni.

Ez a tevékenységük mára odáig terjedt, hogy gyakorlatilag az alapanyag-felvásárlásig nyúlik a befolyásuk.

A hazai kereskedelmi láncok részben későn kapcsoltak, részben pedig hiányzott mögülük a tőke, valamint azok a Nyugatról átvett, korszerű (legalábbis a haszon maximalizálásához elengedhetetlenül szükséges) piaci ismeretek, amelyek a multiknál házon belül megvoltak.
A piaci viszonyokat ezért mára nem csak a kiskereskedelem, de a termelői felvásárlási árak befolyásolásában is - meghatározó módon - dominálják.

Ez azt jelenti, hogy alacsonyan tudják tartani a felvásárlási árakat, míg - megfelelő hazai konkurencia nélkül - bármeddig emelhetik az árakat. Az áremelés mértéke nem a konkurenciától való félelem függvénye - azaz nem emelek bizonyos mértéknél többet, mert a vevőm átpártol a szemben lévő bolthoz -, hanem a vásárlóerőé - azaz, hogy meddig lesz elég pénzük az embereknek megfizetni a megemelt árakat. És mivel az élelmiszer - az energiához hasonlóan - alapvető szükséglet, itt is a végletekig el lehet menni.

A napokban jött szembe az interneten egy fotomontázs arról, hogy a felvidéki Tescoban pont feleannyiba kerül a tészta, mint az itthoniban. Egy másik, szintén egy hasonló megerősítése egy Angliában élő, de az elmúlt napokban idehaza tartózkodó hölgy ismerősöm személyesen szintén
ezt említette, hogy megrőkönyödve tapasztalta, hogy idehaza a Tescó jóval drágább, mint Angliában.

Hiszem is meg nem is, mégis én úgy látom, hogy a legnagyobb hiba az árrendszerünkben keresendő. amikor is még a rendszerváltozás előtti utolsó évben, az akkori Németh Miklós kormány megszüntette a hatósági árat és a maximált árat és bevezette a szabad árat a magyar termékforgalmazásban és ezzel az un "piaci árak" bevezetésével szabad utat engedett az árfelhajtó manipulációknak. Még a 89-es években, mint árszakértő végeztünk előzetes számitásokat a gyártókkal közösen, sajnos a szabad ár bevezetése számításaink szerint 30 - 50% árnövekményt jelentett. Persze ez senkit sem érdekelt akkor, a nagyobb "harács" reménye az érdekelteknek valószínűleg sokkal szimpatikusabb volt!

Nem vagyok benne biztos, hogy jól gondolom, de valahogy úgy érzem, ezen a területen a fogyasztóvédelemnek, ha ilyen van még egyáltalán Magyarországon, lenne sok-sok tennivalója.







 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
Címkék: befolyásolásában, árrendszerünkben, rendszerváltozás, kiskereskedelem, mélyrepüléséről, cserearányokról, csomagolóüzemet, reálgazdaságban, manipulációknak, szimpatikusabb, konkurenciától, magyarországon, konszolidáció, bérgyártásban, bekövetkezett, megfigyelhető, tésztasütödét, felvásárlásig, tevékenységük, kizárólagosan, gyakorlatilag, éjjelnappalik, bevezetésével, érdekelteknek, privatizálták, megrőkönyödve, számitásokat, felvásárlási, számításaink, törekvéséért, kereskedelmi, nagyobbrészt, megerősítése, koncentráció, valószínűleg, párhuzamosan, romló cserearányokról, forint devizapiaci, szektorális különadók, ársapkák piactorzító, kicsit máshol, reálgazdaságban kerestem, külföldi többségi, gazdaság egyik, hazai tulajdont, kormányzat –, hazai tulajdon, rendszerváltozást követően, nyugati láncoknak, kisebb –, nagy nyugati, hirtelen bekövetkezett, MIÉRT DRÁGUL SOKKAL JOBBAN MAGYARORSZÁGON AZ ÉLELMISZER, MINT BÁRHOL MÁSHOL, Németh Miklós,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szabolcska Mihály – Ákác...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Png virág  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A Megváltó szolgálatában  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Fekete-erdő desszert  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  George Gordon Lord Byron: Inez...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Lóhere  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Akarat  Soha ne kedvezz...  Png cica  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Adakozás  Akarat  Facebookon kaptam  A másik dolog,  képre írva  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Akarat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Irgalom és ítélet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A Megváltó szolgálatában  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép estét  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kislány  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png nő  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png férfi  Png virág  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Akarat  képre írva  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Reménység és erő Krisztustól e...  Reménység és erő Krisztustól e...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Boldog születésnapot a ma ünne... 
Bejegyzés Címkék
romló cserearányokról, forint devizapiaci, szektorális különadók, ársapkák piactorzító, kicsit máshol, reálgazdaságban kerestem, külföldi többségi, gazdaság egyik, hazai tulajdont, kormányzat &#8211, hazai tulajdon, rendszerváltozást követően, nyugati láncoknak, kisebb &#8211, nagy nyugati, hirtelen bekövetkezett, kilencvenes évek, boltok száma, kétezres évektől, fokozott piaci, kicsik eltűnése, nagyok rovására, piacot nagyobbrészt, külföldi multik, külföldi nagy, hazaiaknál jóval, teljes ellátási, kezükbe veszik, kínálati vertikumot, tevékenységük mára, hazai kereskedelmi, haszon maximalizálásához, multiknál házon, piaci viszonyokat, termelői felvásárlási, felvásárlási árakat, áremelés mértéke, konkurenciától való, vevőm átpártol, szemben lévő, vásárlóerőé &#8211, embereknek megfizetni, megemelt árakat, élelmiszer &#8211, energiához hasonlóan, napokban jött, fotomontázs arról, felvidéki Tescoban, hasonló megerősítése, elmúlt napokban, legnagyobb hiba, rendszerváltozás előtti, akkori Németh, hatósági árat, maximált árat, szabad árat, árfelhajtó manipulációknak, 89-es években, gyártókkal közösen, érdekelteknek valószínűleg, befolyásolásában, árrendszerünkben, rendszerváltozás, kiskereskedelem, mélyrepüléséről, cserearányokról, csomagolóüzemet, reálgazdaságban, manipulációknak, szimpatikusabb, konkurenciától, magyarországon, konszolidáció, bérgyártásban, bekövetkezett, megfigyelhető, tésztasütödét, felvásárlásig, tevékenységük, kizárólagosan, gyakorlatilag, éjjelnappalik, bevezetésével, érdekelteknek, privatizálták, megrőkönyödve, számitásokat, felvásárlási, számításaink, törekvéséért, kereskedelmi, nagyobbrészt, megerősítése, koncentráció, valószínűleg, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4894
  • e Hét: 24713
  • e Hónap: 64534
  • e Év: 242409
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.